Chirality minangka properti geometris saka sawetara molekul lan ion. Molekul / ion kiral ora superimposable ing gambar pangilon. Ing ngarsane pusat karbon asimetris iku salah sawijining fitur struktural sing ngarahake chirality ing molekul organik lan anorganik.
Enantiomer individu asring ditunjuk minangka salah siji tangan tengen utawa tangan kiwa. Chirality minangka wawasan penting nalika ngrembug babagan stereokimia ing kimia organik lan anorganik. Konsep iku penting banget amarga paling biomolekul lan obat-obatan sing kiral.
Akeh molekul aktif biologis yaiku kiral, kalebu asam amino sing alami (pamblokiran protèin) lan gula. Ing sistem biologi, sebagéyan senyawa kasebut minangka chirality sing padha: paling asam amino yaiku levorotatory (l) lan gula sing dextrorotatory (d). Protein sing khas alami sing digawe saka asam amino lan dikenal minangka protèin kiwa; Asam d-amino asring mbentuk protèin tangan tengen.

Nuduhake kabeh 4 asil